CÉL: A TANA TÓ

Célom eljutni a Nílus mentén Alexandriától az Etióp Magasföldön található Tana tóig, a Kék Nílus forrásáig.Visszafele egy kis kerülővel el akarok jutni Swid ugandai városkába, ahol ered a Viktória Nílus és a Burundi területén eredő hivatalos vízrajzi Nílus forráshoz.
Tervezett útvonal: Alexandria - Kairó - Luxor - Assuan - Wadi Halfa - Atbara - Khartoum - Wad Madani - Kukuru - Tissisat - Bahir Dar - Addis Abeba - Asmara - Djibouti - Mogadishu - Swid - Kampala - Goma - Bujumbura - Rutovu - Goma - Kampala - Gulu - Juba - Khartoum - Wadi Halfa - Kairó
Becsült távolság: menetirány - 15250 km /jövet - 12000 km
(Kairóig)

Karda Zoltán




"Aki ivott a Nílus vizéből, az visszakívánkozik hozzá,
mert szomját nem oltja semmiféle más föld vize."

- Mika Waltari: Szinuhe

Vonal

2010. december 30., csütörtök

Az expedíció magyar vonatkozású helyszínei

Egyiptom:

Kom Ombo térségében a magyarábok falvainak meglátogatása.A magyarábok valamikor a XVI. században kerültek mint hadifoglyok Egyiptom és Szudán határvidékére Törvényalkotó Nagy Szulejmán seregeivel. Később négy települést hoztak létre, amelyben közel 15000 lélek él akik magukat magyar ősökkel rendelkező egyiptomiaknak tartják. A Magyar Iszlám Közösség igen jó kapcsolatokat épített ki szervezeteikkel és 1992-ben felvették őket a Magyarok Világszövetségébe.Ugyanitt, ebben a térségben szeretnénk egy fotóriportot késziteni arról, hogy hogyan és mivel segitette a Magyar Iszlám Közösség a magyarábok lakta települések kórházait. Bár sokan Magyarországon nem tudják (vagy nem akarják tudni), de a MIK több tiz millió forintnyi pénzösszeggel, orvosi felszerelésekkel és gyógyszerekkel támogatta az egyiptomi és szudáni települések kórházait.Ezt szeretnénk dokumentálni és ország-világnak bemutatni.

Szudán:

A szudáni vasút Wadi Halfa - Khartoum szakaszának a beutazása. Ennek a rendkívül fontos vasútvonalnak a tervezésében és nyomvonal kiépítésében részt vett Solymosi Béla magyar mérnök is. Ő jelölte ki az Aboo Goosi - Khartoum és Sotalah - El Fasher szakaszok vasúti nyomvonalát 1870-1880 közötti időszakban.

Etiópia:

A Dr. Sáska László álltal alapított Addis Abebai kórház meglátogatása.Dr. Sáska László 1933-tól Abbeszíniában dolgozott mint az egyedüli orvos a térségben Ugyancsak itt szeretnénk megtekinteni Dr. Mészáros Kálmán, az abbeszín császárok magánorvosának sirját és házát.

Kenya:

Gróf Teleki Sámuel (Samu gróf) álltal felfedezett Teleki vulkán megmászása, valamit a Stefánia tó és a Turkána tó érintése, a turkána falvak megtekintése és helyzetkép kialakítása a Teleki álltal készített akkori élet és a mai összehasonlítása végett.

Uganda:

A Sir Samuel Baker és Sass Flóra által feltárt Viktória Nílus forrása Swid környékén.Fotók készítése a Viktória tó mai partjának vízállásáról és a környék ökológiai állapotáról.A legendás felfedező igen sokat köszönhetett feleségének, a Sepsiszentgyörgyön 1841-ben született korábban rabszolgalánynak. Nagyapja 1809-ben Sepsiszentgyörgy város tanácsának tagja volt.

Ruanda:

A Sir Samuel Baker és Sass Flóra által felfedezett Kagera forrásának a meglátogatása.Ez a Fehér Nílus hivatalos forrása.Ez a világ leghosszabb folyójának a hivatalos, hidrológiailag elismert forrása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése