CÉL: A TANA TÓ

Célom eljutni a Nílus mentén Alexandriától az Etióp Magasföldön található Tana tóig, a Kék Nílus forrásáig.Visszafele egy kis kerülővel el akarok jutni Swid ugandai városkába, ahol ered a Viktória Nílus és a Burundi területén eredő hivatalos vízrajzi Nílus forráshoz.
Tervezett útvonal: Alexandria - Kairó - Luxor - Assuan - Wadi Halfa - Atbara - Khartoum - Wad Madani - Kukuru - Tissisat - Bahir Dar - Addis Abeba - Asmara - Djibouti - Mogadishu - Swid - Kampala - Goma - Bujumbura - Rutovu - Goma - Kampala - Gulu - Juba - Khartoum - Wadi Halfa - Kairó
Becsült távolság: menetirány - 15250 km /jövet - 12000 km
(Kairóig)

Karda Zoltán




"Aki ivott a Nílus vizéből, az visszakívánkozik hozzá,
mert szomját nem oltja semmiféle más föld vize."

- Mika Waltari: Szinuhe

Vonal

2011. április 20., szerda

Átutazandó konfliktusos övezetek

Egyiptom

Itt most rendeződnek a dolgok, a kopt templomokat el szeretném kerülni lehetőleg, ugyanis ebben az országban az "amerikai álom" megvalósítása abban nyilvánul meg, hogy "ki kell irtani a másikat". Talán a szudáni-egyiptomi határzóna egy kicsit veszélyesebb rész Wadi környékén.

Szudán

Menetirányban "érdekes" övezet lesz Wad Madani - Kukuru környéke, vagyis a szudáni-etióp határ. Ez a rész főként a fegyver és drogcsempészet miatt egy kicsit veszélyesebb rész. Mindenképpen nappali határátkelést szeretnék.
Jövetirányban az ugandai határtól egészen Jubáig lesz egy kemény szakasz. Ezen a részen gyakorlatilag a jelen információk szerint megszűnt minden államhatalom, és a szudáni határőrség helyét a különféle fegyveres csoportok vették át. Főként a L.R.A (Az Úr Hadserege) uralja a terepet, de majd minden településen a helyi górék rendezik az ügyeket (lásd. Afganisztán déli része).Amennyiben nem tudok átjönni Gulu felől az ugandai-dél szudáni határon, megpróbálok átjutni Nyugat Darfúrba a humanitárius korridoron keresztül.Mindenképpen a Dél Szudáni szakaszt tekintem az egyes számú veszélyes résznek a tervezett útvonal mentén.

Etiópia

Egyetlen nyitott kérdés az, hogy tudok találkozni a kurd összekötőmmel Addis Abebaban vagy sem. Ugyanis nélküle nem merem bevállalni a danakil törzsi területek meglátogatását. A Danakil mélyföld érdekes hely, olyan törzsek is tanyásznak a sivatagban, akiknek nem parancsol sem Állam Bácsi sem Amerika. Vagyis saját szakállukra boldogulnak a sivatagban.

Eritrea

Az egyetlen kissé kellemetlen része az etióp határ, ahol rendszeresek a fegyveres konfliktusok és a csempészek "vadászakciói".

Szomália

Észak Szomáliföld relatíve bíztonságos, de hogy mi van Mogadishuban azt nem lehet tudni. Egyetlen aki tudja, hogy hogyan szállít át az országon, az az aki vállalta és a Koránra megesküdött, hogy épen átvisz az országon ő és a családja segítségével.Mogadishutól nem félek, annál inkább idegesít a szomáli-kenyai határszakasz, itt ugyanis rabszolgakereskedők járnak át a kenyai oldalon található massaj és kikuju falvakba nőkre és gyerekekre vadászni. Amennyiben nem lehetséges átjutni ezen a határon, kb. 2000 kilométert kell kerüljek Etiópia irányába és akkor a Turkána tó északi részénél lépem át a kenyai határt.

Uganda

Egyedül a Gulutól északra található határvidék lehet egy kicsit adrenalinos, itt ugyanis fanatikus keresztény hadsereg vadászik emberre, állatra, mindenre. Ha itt nem tudok átjutni, akkor marad a korridor, vagyis az a humanitárius folyosó amelyet a hegyeken keresztül nyitottak a kongói-szudáni-ugandai hármas határon.

Ruanda - Burundi


Itt a határt lesz érdekes átlépni, ugyanis a két ország évtizedeken át etnikai konfliktusban állt egymással. A határ mindkét oldalán törzsi fegyveres alakulatok vannak, nulla állam apparátus. Jelenlegi információim szerint, a vám-illetéket is egy törzsi társaság szedi be a ruandai oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése